Pohjan Pioneerikilta ry juhli 40-vuotistaivaltaan Oulussa 21.4.2018

Juhlatiedote                                                                                                              23.4.2018

Pohjan Pioneerikilta ry juhli 40-vuotistaivaltaan Oulussa 21.4.2018

Pohjan Pioneerikilta ry on perustettu 26.1.1978 Oulun Upseerikerholla, missä kokoontui 16 pioneeria Veikko Inkilän kutsumana. Kokouksen osanottajista seuraavat 10 henkilöä allekirjoittivat killan perustamiskirjan ja päättivät liittyä kiltaan, Heikki Paarma, Aimo Hattula, Esko Hämäläinen, Veikko Inkilä, Esko Kääriäinen, Aarne Pehkonen, Seppo Salmenkaita, Jussi Lahtinen, Martti Linnakangas ja Martti Rouvinen. Perustamiskokouksen jälkeen pidettiin välittömästi johtokunnan 1. kokous ja päätettiin rekisteröidä yhdistys. Aimo Hattula ja Veikko Inkilä ovat edelleenkin jäseniämme.

40-vuotisjuhla pidettiin Pohjois-Suomen aluehallintoviraston edustustiloissa vanhassa Lääninhallituksen päärakennuksessa. Juhlatilaisuuteen kokoontui yli 100 kutsuvierasta ja jäsenkuntaan kuuluvaa henkilöä. Juhlatilaisuuden musiikista vastasi Utajärven puhallinorkesteri, johtajanaan Petri Aho. Juhlan juontajana toimi Heikki Bäckström. Juhlan aluksi puhallinorkesteri soitti Jääkärimarssin. Killan puheenjohtaja Janne Kalinainen toivotti juhlaväen tervetulleeksi. Seppo Suhonen esitti muistelmia killan historiasta 40-vuoden ajalta.

Juhlapuhujana toimi pioneeritarkastaja eversti Matti Lampinen. Hän käsitteli juhlapuheessaan pioneeriaselajin historiaa koko puolustusvoimien 100-vuotisen historiajakson osalta. Hän otti esille aselajin reserviläisten tekemän vapaaehtoisen maanpuolustustyön merkittävänä asiana aselajin koulutustoiminnassa. Tätä koulutustyötä tekevät Pioneeriaselajin Liitto ja sen jäsenkillat koko suomen alueella. Se on merkittävä aselajin vahvuus ja puolustusvoimat antaa sille tunnustusta ja kaiken tukensa.

Juhlayleisö pääsi myös osallistumaan juhlaohjelmaan, kun puhallinorkesterin säestämänä laulettiin kaikille pioneereille tuttu Pioneerien taistelulaulu. Yhteislaulu onnistuikin kiitettävästi ja mahtipontisesti.

Tervehdyksensä ja onnittelut killalle esittivät: Kainuun Rajavartiosto, Kainuun Prikaati ja Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun aluetoimisto, Maanpuolustuskiltojen liitto ry, Maanpuolustuskoulutusyhdistys, Pohjois-Suomen Kiltapiiri ry, Oulun Seudun Sotilaspoikien Perinnekilta ry, Pohjois-Pohjanmaan Reserviläispiiri ry, Oulun Reserviläisyhdistys ry, killan entiset puheenjohtajat, Oulun Sotilaskotiyhdistys ry, Pohjan Jääkärikilta ry, Vasan Kiltapiiri ry, Pohjois-Pohjanmaan Sotaveteraanipiiri ry ja Pohjois-Karjalan Pioneerikilta ry. Lisäksi onnitteluadressit lähettivät: Jääkäriprikaati, Oulun Sotaveteraanit ry, Pioneeriupseeriyhdistys ry, Keski-Suomen Pioneerikilta ry, Satakunnan Pioneerikilta ry. Pohjan Pioneerikilta ry:n koulutustoimintaa tukivat taloudellisesti: Pohjois-Pohjanmaan Maanpuolustuksen Tuki, Pohjois-Pohjanmaan Reserviupseeripiiri ry, Pohjois-Pohjanmaan Reserviläispiiri ry, Satakunnan Pioneerikilta ry, Oulun Reserviläiset ry, Pohjan Jääkärikilta ry, Pohjan Viestikilta ry, Suomen Maanpuolustusnaistenliiton Pohjois-Pohjanmaan Piiri ry, Insinööritoimisto Oikarainen Oy, Heikki Salumäki, Siiri Tolonen/Metsähallitus, Timo Kesäläinen, Pohjois-Karjalan Pioneerikilta ry ja Finnsukellus Oy.

Lausuntaa esitti kiltaveli Antero Mikkonen. Hän esitti kaksi runoa, Einari Mustosen kirjoittama: Akkasen Antin partioretki ja Erkki Mikkosen (Antero Mikkosen isä) kirjoittama: Pioneeritoimintaa Uhtuan suunnalla. Esitetyt runot olivat varmasti meille kaikille uutta kuultavaa.

 

Kilta jakoi runsaasti huomionosoituksia jäsenilleen juhlavuoden kunniaksi.

Killan pienoislippu nro 24: Veikko Verner Virtanen

Maanpuolustusmitali soljella: Toivo Kinnunen ja Veikko Inkilä

Killan perustajajäsenille Perustajan levyke: Veikko Inkilä ja Aimo Hattula

Pioneeriansiomitali soljella: Iikka Ellilä

Pioneeriansiomitali: Peter Elo, Jarmo Juutinen, Heikki Kaisto, Pasi Kemppainen, Erno Marjakangas  ja Kari Paakkola.

Solki aikaisemmin myönnettyyn pioneeriansiomitaliin: Väinö Heikkala ja Seppo Suhonen

Kilta-ansiomitali: Jouko Karhunen, Osmo Laitinen ja Kalervo Mäkelä

Hopeinen kiltaristi: Ilmari Kyllönen

Pronssinen kiltaristi: Jarkko Haukipuiro, Janne Kalinainen, Sami Mattila, Urho Moilanen ja Jari Oikarainen

Killan kultainen levyke: Pertti Puonti, Tuomo Katisko, Esa Kokko ja Markku Liimatainen

Killan hopeinen levyke: Heikki Jyrinki, Raimo Karhumaa, Ville Karppinen, Jukka Leskelä, Arto Pyhtinen, Jaakko Siren, Henry Sormunen, Tero Svan ja Jouni Tiainen.

Kenraalimajuri Pertti Puonti esitti kiitokset killalle kaikkien huomionosoituksen saaneiden puolesta.

 

Kilta halusi lähettää seppelpartiot sankarimuistomerkille ja ensimmäisen puheenjohtajan professori Heikki Paarman haudalle. Saatesanat seppelpartioille lausui kiltaveli Pekka Asikainen. Seppelpartiot saatettiin matkaan Narvan marssin sävelin. Killan vanhat puheenjohtajat suorittivat seppeleiden laskun Intiön sankarimuistomerkille ja kiltaveljen Heuikki Paarman haudalle.

 

Juhlatilaisuuden päätössanat lausui perustamiskokouksen koolle kutsunut, perustajajäsen ja kunniajäsenemme Veikko Inkilä. Hän kokosi juhlaväelle niitä ajatuksia, mitä killan perustamiseen ja toiminnan käynnistämiseen liittyi.

 

Juhlatilaisuuden päätteeksi puhallinorkesteri soitti pioneerien kunniamarssin, Koljonvirran marssin, jonka juhlayleisö kuunteli seisomaan nousten.

 

Killan vuosijuhlan yhteydessä oli esillä valokuvanäyttely rakentamistamme silloista ja korsuista sekä killan saamat ”Vuoden kilta” lautaset ja kunniakirjat vuosien varrelta.

Killan 40-vuotisjuhlaa pohjusti killan saamat huomionosoitukset Maanpuolustuskiltojen liitto ry:n liittokokouksessa 14.4.2018 Hämeenlinnassa. Vuoden killaksi 2018 valittiin Pohjan Pioneerikilta ry Oulusta. Valintaperusteina oli monipuolinen ja runsas vapaaehtoinen koulutustoiminta reserviläisille. Lisäksi killalla on monipuolista toimintaa jäsenistölle ja kilta tekee aktiivisesti yhteistyötä Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen MPK:n ja muiden maanpuolustus-järjestöjen kanssa. Killan jäsenmäärä on noin 200 pioneeri- tai suojelukoulutettua reserviläistä. Tämä valtakunnan tasolla tehty valinta vuoden killaksi oli Pohjan Pioneerikilta ry:lle jo kolmas kerta kuuden vuoden sisällä. Aikaisemmat valinnat tapahtuivat 2013 ja 2015. Kilta on sijoittunut välivuosinakin valtakunnan tasolla kolmen parhaan killan joukkoon.

Lisäksi Valinta vuoden Internet sivuiksi 2018 kohdistui myös Pohjan Pioneerikilta ry:n sivuille. Perusteina oli mm: Selkeät ja helposti luettavat sivut, joista jäsenehdokas löytää helposti hakemansa asiat. Sivuilla on killanjäsenille monipuolinen sisältö aselajin historiasta, tästä päivästä ja tulevaisuudesta. 

Vuoden kiltalehdeksi valittiin Pioneeriaselajin Liitto ry:n Hakku. Hakku-lehti on maamme vanhin yhtäjaksoisesti ilmestynyt aselajilehti. Valintaperusteina oli mm. monipuolinen aselajin lehti, missä esitellään aselajin koulutusta ja tekniikkaa sekä erittäin runsaasti vapaaehtoista koulutustoimintaa ja kiltojen tapahtumia. Mukana on aina runsaasti kuvia. Tänä vuonna Hakulla on menossa 95. vuosikerta. Hakku valittiin edellisen kerran vuoden kiltalehdeksi vuonna 2014. Lisäksi Hakku sai kunniamaininnan Seppo Suhosen kirjoittamasta lehtiartikkelista: Pohjan Pioneerikilta rakensi kesän aikana kaksi siltaa. Hakku on pioneerien oma lehti, joka alkoi 1923 Korialla varusmiesten toimesta. Hakun päätoimittajana toimii everstiluutnantti evp. Heikki Bäckström Jäälistä ja toimituspäällik-könä rakennusinsinööri Seppo Suhonen Oulusta.

 Pioneerit saivat MPKL:n liittokokouksessa varsin paljon tunnustusta aktiivisesta toiminnastaan. Mutta pioneerithan ovat aina edelläkävijöitä monessa asiassa. Nämä edellä kerrotut huomionosoitukset killalle ja aselajin omalle lehdelle nostivat kiltamme 40-vuotis juhlatunnelmaa merkittävästi. Voidaan todeta: On tehty työtä, jolla on tarkoitus. Se palkitsee parhaiten.

Pohjan Pioneerikilta ry esittää lämpimät kiitokset kaikille kiltaa onnitelleille ja muistaneille yhteisöille ja henkilöille sekä juhlassa mukana ollutta runsasta juhlayleisöä! Samoin esitämme kiitokset Pohjois-Suomen aluehallintovirastolle juhlatilojen käyttömahdollisuudesta, Utajärven Puhallinorkesterille hyvistä musiikkiesityksistä, Antero Mikkoselle lausunnasta sekä tarjoilua hoitanutta Ravintola Pokkista ja sen henkilökuntaa hyvin hoidetusta tarjoilusta!

Lisätietoja antavat: Puheenjohtaja Janne Kalinainen, puhelin: 0400-280 811.sähköposti:       janne(at) kalinainen.fi tai Seppo Suhonen, puhelin: 040-552 4678, sähköposti: seppo.suhonen1(at)luukku.com